Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija: Od 1. jula moguće otvaranje granica EU za građane BiH, Srbije, Crne Gore…

Preuzmite sliku

Evropska komisija je u četvrtak preporučila da se ukinu granične kontrole unutar šengenskog prostora do 15. juna otvore vanjske granice za zemlje jugoistočne Europe od 1. jula te postepeno otvore vanjske granice za građane ostalih trećih zemalja sukladno njihovoj epidemiološkoj situaciji, prenosi Hina.

“Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutarnje granične kontrole do 15. juna 2020. i da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna, te da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, objavila je Komisija.

Zapadni Balkan tek od 1. jula

Komisija također preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU-u”.

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opće ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Stoga se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu skupinu zemalja, a selekcija bi trebala počivati na objektivnim načelima i kriterijima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mjera za suzbijanje zaraze tijekom putovanja te recipročnost.

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprječavanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može odlučivati nego samo preporučiti.

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu ulaziti u EU, primjera radi na studente.

“Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodice i prijatelja”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje