Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropska centralna banka diže kamate da obuzda inflaciju

Preuzmite sliku

Inflacija u eurozoni dosegla je prošlog mjeseca 8,1 posto, što je najviši nivo otkako je, 1997. godine Eurostat počeo objavljivati podatke.

Evropska centralna banka (ECB) će narednog mjeseca ugasiti poticaje gospodarstvu eurozone i podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, potaknutu poskupljenjem energenata i hrane, ali i drugih dobara i usluga, javlja Hina.

Banka je na kraju marta ugasila krizni pandemijski program kupnje obveznica (PEPP). Redovni program (APP) trebao je biti ugašen ove jeseni, ali raspored je poremetio rat u Ukrajini.

Zato je ECB objavio da će program koji su uveli nakon dužničke krize kako bi poduprli gospodarstvo eurozone ugasiti 1. jula.

Inflacija u eurozoni dosegnula je prošlog mjeseca 8,1 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1997. godine, potaknuta poskupljenjem energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

Inflatorni pritisci u međuvremenu su pojačani i prošireni, pa sada snažno rastu cijene brojnih dobara i usluga, ističu u ECB-u, podigavši procjenu inflacije u ovoj godini s 5,1 na 6,8 posto.

Podignuta je i prognoza inflacije u idućoj godini, s 2,1 na 3,5 posto. U 2024. rast cijena trebao bi usporiti na 2,1 posto, što je za 0,2 postotna boda više no što je banka prognozirala u martu.

Slabiji ekonomski rast od očekivanog

Kako bi obuzdao inflaciju, ECB je danas najavio da će u julu podići ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda. Trenutno ključna kamatna stopa iznosi nula posto, na kamatna stopa na depozite minus 0,5 posto.

U septembru bi ih mogli ponovo podići, dodaju, možda i više od četvrtine postotnog boda, ako se srednjoročne prognoze inflacije ne poboljšaju.

Banka tako zaoštrava monetarnu politiku uprkos tome što očekuje slabiji rast gospodarstva zbog rata u Ukrajini.

“Neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu i dalje pritišće gospodarstvo u Europi i svijetu, izazivajući poremećaje u trgovini, nestašice sirovina i podižući, uz ostale faktore, cijene nafte i sirovina na visoke razine”, tumače u ECB-u.

U ovoj godini ECB sada očekuje rast gospodarstva eurozone za 2,8 posto, snizivši prognozu iz marta za 0,9 postotnih bodova. Snizili su i prognozu za iduću godinu, s 2,8 na 2,1 posto, a istu stopu rasta očekuju i u 2024. godini, potvrdivši prognozu s početka proljeća. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje