Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropljani manje troše i više štede

Preuzmite sliku

Realna potrošnja domaćinstva po glavi stanovnika u prvom kvartalu 2020. godine u zemljama eurozone pala je za tri posto, a na područuju cijele Evropske unije za 2,9 posto, objavio je Eurostat, prenosi Tanjug.

Navodi se da je to period kada su na snazi bile široke mjere zaštitite od širenja COVID-a 19 i da je u pitanju najveći pad potrošnje domaćinstava u EU od 1999. godine i početka mjerenja ovakve statsitike.

Eurostat navodi da je u istom periodu došlo do povećanja bruto raspoloživih prihoda u domaćinstvima eurozone za 0,9 posto, a na nivou EU za 1,2 posto.

Objašnjava se da je na povećanje prihoda pozitivno uticalo smanjenje tekućih poreza i neto socijalnih davanja, ali i povećanje socijalnih davanja država.

Povećana štednja

U prvom tromjesečju 2020. godine stopa štednje domaćinstava u eurozoni i EU povećana je za 4,3 posto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine. Najveći porast primjećen je u Belgiji, Danskoj i Holandiji, a najniži u Poljskoj, Švedskoj i Češkoj.

Za sve države članice osim dvije, povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova, prenosi Al Jazeera.

Pad individualne potrošnje u domaćinstvima najizraženiji je u Italiji, Španiji i Belgiji, a slijedi Francuska.

Istovremeno, bruto raspoloživi dohodak varirao je, povećavajući se u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, a smanjujući se u Španiji, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,