Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Europol uhapsio 23 osobe zbog sofisticirane prevare u vezi COVID-19

Preuzmite sliku

Vlasti u Rumuniji, Nizozemskoj i Irskoj, u sklopu akcije koju je koordinirao Europol, otkrile su sofisticiranu mrežu prevara u kojoj je korištena lažna elektronska poštu i prevare s avansnim plaćanjem, saopćeno je iz Ureda evropske policije.

U utorak su privedene 23 osumnjičene osobe u nizu racija koje su istovremeno provedene u Nizozemskoj, Rumuniji i Irskoj. Ukupno su pretražene 34 lokacije, a vjeruje se da su ti kriminalci prevarili kompanije u najmanje 20 zemalja u iznosu od približno milion eura.

Prevarom je upravljala organizirana kriminalna grupa koja je prije pandemije COVID-19 već nezakonito nudila druge fiktivne proizvode za prodaju na internetu, poput drvenih peleta.

Prošle godine kriminalci su promijenili način rada i počeli su nuditi zaštitne materijale nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Ta kriminalna grupa, sastavljena od državljana iz različitih afričkih zemalja s prebivalištem u Evropi, kreirala je lažne e-mail adrese i web stranice slične onima koje pripadaju zakonitim veleprodajnim kompanijama. Koristeći se tim adresama i web stranicama, oni bi potom prevarili žrtve – uglavnom evropske i azijske kompanije, da im naručuju, tražeći unaprijed plaćanja kako bi se roba mogla poslati.

Međutim, do isporuke robe nikada nije došlo, a prihod je “opran” s rumunskih bankovnih računa koje su kontrolisali kriminalci prije nego što su podignuti na bankomatima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,