Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Europarlamentarka: O sankcijama Dodiku u ponedjeljak

Preuzmite sliku

Europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik boravila je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u jeku političkih tenzija.

Ranije je, na svom Twitter nalogu, poručila je kako su nedopustivi ponašanje, retorika i djelovanje predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Kritikovala je nesiguran i blag pristup Evropske unije i SAD-a prema takvim postupcima.

U ekskluzivnom razovoru, poručila je da će se u ponedjeljak u Briselu Bosna i Hercegovina naći na dnevnom redu. Strik će tražiti hitan odgovor Evropske Unije te ministara pravde na trenutnu situaciju i, kako kaže, urgirat će hitne sankcije za Milorada Dodika, koje bi bile u smislu individualne finansijske blokade i zabrane putovanja u Uniju. Pozdravlja raniji ovakav postupak Sjedinjenih Država prema lideru SNSD-a.

Osvnula je se i na tenzije kreirane na relaciji Beograd – Sarajevo, te potvrdila da je stav Unije da Srbija, sve dok politički lideri te države negiraju genocid, neće moći pristupiti Evropskoj Uniji. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje