Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće

Preuzmite sliku

Evropski parlament odobrio je novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Za dogovor postignut s ministrima EU sinoć je glasalo 560 poslanika, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Kako se navodi u saopćenju, od 2021. zabranjeni u EU će biti pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i kutije za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 posto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 posto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja EU i širom svijeta.

Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 posto upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 procenata materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. godine udio materijala koji se može reciklirati morat će da bude barem 30 posto.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica, navodi se Evropskog parlamenta.

Vijeće ministara EU treba sada i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega će uslijediti objava u službenom listu Evropske unije, a nakon toga države članice EU imat će dvije godine da taj da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,