Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU šalje Ukrajini pomoć u naoružanju i opremi, spremni poslati i borbene avione

Preuzmite sliku

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopćio je da Unija šalje Ukrajini pomoć u oružju i vojnoj opremi u vrijednosti 500 miliona eura te da će članice poslati i borbene avione, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri vanjskih poslova Evropske unije održali su četvrti vanredni sastanak o situaciji u Ukrajini, a visoki komesar Borrell je nakon sjednice saopćio da EU Ukrajini šalje pomoć u oružju u vrijednosti od 450 miliona eura i zaštitnoj opremi u vrijednosti od 50 miliona eura.

Ističući kako je to prvi put da EU šalje tu vrstu pomoći, Borrell je kazao da su brojne članice odveć poslale značajnu pomoć Ukrajini.

On je također saopćio da će se paket pomoći finansirati iz fonda “European peace facility” i međuvladinog fonda.

Na upit da li novi paket pomoći EU-a Ukrajini može uključivati i slanje borbenih aviona, Borrell je rekao da su EU zvaničnici razgovarali s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom o potrebama ukrajinske vojske i da postoje zemlje članice koje mogu obezbijediti i slanje aviona. Dodao je da je zapad Ukrajini i dalje otvoren.

“Uklanjamo neke ruske banke iz SWIFT-a. Sprovešćemo restriktivne mjere koje će paralisati imovinu Ruske centralne banke. Ovom mjerom će biti zamrznuta polovina rezervi Centralne banke“, kazao je Borrell.

Dodajući da se spomenute rezerve nalaze u zemljama G7, Borrell je rekao da će to veoma negativno uticati na ruski finansijski sistem.

Borel je naveo da će na listu sankcija biti stavljeni i neki ljudi koji podržavaju režim u Rusiji.

On je istakao da su u Briselu tokom vikenda vrijedno radili i da im je cilj da navedene odluke provedu prije početka prvog radnog dana u sedmici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,