Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

EU povećava budžet za vojnu podršku

Preuzmite sliku

Zemlje članice Evropske unije (EU) u utorak su odobrile povećanje budžeta Evropskog mirovnog fonda (EPF) na oko 8 milijardi evra (8,5 milijardi dolara) do 2027. godine da bi obezbijedile vojno snabdijevanje Ukrajine i popunile sopstvene zalihe, javlja Anadolija.

“Savjet EU je usvojio odluku o povećanju finansijske gornje granice Evropskog mirovnog fonda na 7,979 milijardi eura do 2027. godine, osiguravajući da se mogu pokriti dodatne finansijske potrebe”, objavila je institucija EU.

Odluka potvrđuje politički dogovor koji su ministri vanjskih poslova EU postigli u decembru o povećanju budžeta EPF-a za dvije milijarde eura u 2023. i omogućavanju daljeg povećanja do 5,5 milijardi eura do 2027. godine.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell nazvao je EPF sastavnim dijelom podrške EU promociji mira i bezbjednosti na globalnom nivou.

Naglasio je da povećanje osigurava finansijsku održivost ovog instrumenta što je “ključno za podršku ne samo Ukrajini, već i partnerima u drugim dijelovima Evrope, Afrike i Bliskog istoka, s obzirom da se potrebe i dalje pojavljuju”.

Amandmanom će moći da se implementira najnoviji Borrelov prijedlog o brzom snabdijevanju Ukrajine municijom i popunjavanju zaliha zemalja članica EU zajedničkim nabavkama.

Prema planu, zemlje članice EU koje šalju municiju iz sopstvenih zaliha u Ukrajinu mogle bi da nadoknade iz EPF-a do ukupno milijarde evra.

Prijedlog predviđa i još milijardu evra za zajedničke nabavke preko Evropske odbrambene agencije.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova i odbrane EU dati zeleno svjetlo za ovu inicijativu na svom sastanku 20. marta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,