Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU pokrenula postupak protiv carinskih tarifa SAD-a

Preuzmite sliku

Evropska unija danas je pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) reagujući na nove carinske tarife SAD-a na čelik i aluminij, dok se očekuje da će kontra mjere protiv Washingtona uslijediti u narednim sedmicama.

Prethodnog dana je američki predsjednik Donald Trump realizirao svoju prijetnju da će uvesti trajne carinske tarife od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij uvezen iz EU, Meksika i Kanade, okončavajući privremeno izuzeće koje im je odobrio.

– To je veoma žalosno – izjavila je danas evropska trgovinska povjerenica Cecilia Malmstrom, naglašavajući da će Trumpova odluka “nanijeti ogromne štete našim industrijama čelika aluminija” i da će “dodatno oslabiti transatlanske veze”.

Zahtjev Evropske unije upućen WTO pokreće 60-dnevni period za obje strane da razriješe svoje razlike. Ukoliko u tome ne uspiju, EU može zatražiti od organizacije sa sjedištem u Ženevi da donese odluku. EU tvrdi da američke carinske tarife krše pravila WTO-a.

Blok priprema uzvratne tarife za određene američke uvozne proizvode. One bi mogle stupiti na snagu od 20. juna iako bi Briselu moglo trebati još vremena za konsultacije među državama članicamau vezi s uvođenjem tarifa, saopćio je zvaničnik EU.

– EU, u međuvremenu, nije voljna da pregovara sa SAD-om o eventualnim trgovinskim ustupcima – kazala je Malmstrom.

Blok je ranije iskazivao spremnost da razmotri načine poboljšanja trgovinskih veza sa SAD-om sve dok Washington ne uklone nove carinske tarifa.

– Vrata su trenutno zatvorena – izjavila je Malmstrom.

Upozorila je da novonastala situacija ugrožava ekonomski oporavak i da bi mogla dodatno eskalirati.

– Mi nismo u trgovinskom ratu, ali smo u veoma teškoj situaciji koju je izazvao SAD – kazala je povjerenica.
EU, Meksiko i Kanada prvobitno su izuzeti kada je Trump objavio globalne tarife ne uvozne metale, koje su stupile na snagu u martu, ali je Washington u četvrtak objavio da ta izuzeća prestaju da važe.

Predsjhednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker također bi trebao održati razgovore s Trumpom na samitu G7 koji će biti održan iduće sedmice, saopćeno je iz njegov ureda.

– Mi ćemo držati otvoreni kanal komunikacija s našim američkim partnerima – izjavila je Junckerova glasnogovornica Mina Andreeva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,