Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU: Počeo proces distribucije vakcine Pfizer/BioNTech

Preuzmite sliku

Vakcine protiv koronavirusa koje su razvile kompanije BioNTech i Pfizer, a koje je odobrila Evropska komisija na prijedlog Evropske agencije za lijekove (EMA), distribuiraju se članicama Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija je nakon početka procesa distribucije počela objavljivati informativne video sadržaje o vakcinama. Vakcine koje se čuvaju u zamrzivačima bit će prenošene u hladnim transportnim kutijama u kojima će se pomoću suhog leda održavati temperatura od – 70 stepeni Celzijusa.

Transport vakcina bit će obavljen kopnenim i zračnim putem.

Planirana je istovremena dostava vakcina u sve zemlje članice EU, dok se početak vakcinacije očekuje 27. decembra. Svaka zemlja priprema sopstevni plan i strategiju vakcinacije.

Evropska komisija je u ime svih zemalja EU sklopila ugovor sa nekoliko kompanija koje rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa, tako su do danas potpisani sporazumi sa šest kompanija za nabavku oko dvije milijarde doza vakcina.

EU će na osnovu potpisanih sporazuma moći nabaviti 400 miliona doza vakcine od kompanije AstraZeneca, 300 miliona od kompanije Sanofi-GSK, 400 miliona od kompanije Johnson and Johnson, 300 miliona od kompanije Pfizer/BioNTech, 405 miliona od kompanije CureVac te 160 miliona doza od kompanije Moderna.

Očekuje se potpisivanje sporazuma i sa kompanijom Novavax za nabavku 200 miliona vakcina, čime će ukupan iznos doza dostići 2,2 milijarde.

Do sada je u EU odobrena samo vakcina koja je razvijena od strane Pfizera i BioNTecha. Budući da je ograničen kapacitet proizvodnje vakcina, u zemlje EU vakcine će biti poslane u ograničenim količinama koje će se odrediti prema broju stanovnika.

EMA nastavlja proces odobravanja vakcine koju je razvila američka farmaceutska firma Moderna, a odluka se očekuje 6. januara naredne godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje