Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU platila kauciju za oslobađanje gruzijskog opozicionara

Preuzmite sliku

Evropska unija saopštila je 8. maja da je platila kauciju za oslobađanje gruzijskog opozicionara Nika Melije, u nadi da će se time okončati politička kriza koja potresa tu zemlju na Kavkazu.

Delegacija EU u Gruziji je u saopštenju navela da je isplaćena kaucija u protivvrijednosti od 9.550 eura da se osigura oslobađanje Melije iz pritvora, dodajući da je to “važna faza u okončanju političke krize u Gruziji”.

Za sada se ne zna kada će Melija, vođa Ujedinjenog nacionalnog pokreta, glavne opozicione snage u zemlji, biti pušten.

Melija se suočava sa optužbama za podsticanje nasilja tokom protesta 2019. godine, uhapšen je u februaru u policijskoj operaciji u prostorijama njegove stranke gdje se zatvorio.

Hapšenje ove istaknute gruzijske političke figure dodatno je pogoršalo krizu koja potresa zemlju od parlamentarnih izbora u oktobru 2020. godine.

Vladajuća stranka Gruzijski san pobijedila je na izborima, ali je Ujedinjeni nacionalni pokret odbio da prizna poraz i zatražio nove izbore.

Evropska unija je kao medijator sredinom aprila izdejstvovala sporazum opozicije i vladajućeg Gruzijskog sna kojim se predviđaju pravosudne i parlamentarne reforme radi veće transparentnosti, ali je opozicija uslovila njegovu primjenu oslobađanjem Melije. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje