Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

EU odobrila prodaju dva kukca za ljudsku prehranu

Preuzmite sliku

Evropska unija je jučer odobrila prodaju ličinka kukca brašnara te kućne zrikavce za ljudsku prehranu. Još osam zahtjeva čeka odobrenje. Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a zrikavci kao djelimično odmašćeni prah.

Mnogim Evropljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima širom svijeta smatraju delicijom te su dio prehrane u više zemalja, od Meksika do Tajlanda.

Većina zagađenja zbog kojeg se zagrijava naš planet dolazi od uzgoja hrane, odnosno od mesne i mliječne industrije. Krave i ovce podriguju staklenički plin metan, a poljoprivrednici uništavaju šume kako bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od koje se tri četvrtine daje stoci.

“Niko neće biti prisiljen jesti kukce”

Ako prženi zrikavci i salate od brašnara zamijene odreske i hamburgere, mogli bi biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i suzbijanju klimatskih promjena. U Njemačkoj, primjera radi, oko polovine stanovništva planira jesti manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesne hrane, ali zamjenjuju govedinu za manje “zagađivače” poput piletine, piše DW.

Proteini kukaca bi mogli poslužiti kao jeftina alternativa – posebno u prerađenoj hrani. Naime, između 35% i 60% suhe težine insekata sastoji se od proteina. Insekti efikasnije od stoke pretvaraju kalorije iz unosa hrane u one tjelesne. Također se brzo uzgajaju i brzo dobivaju na težini.

“Nitko neće biti prisiljen jesti kukce”, napisala je prošle sedmice Evropska komisija na Twitteru. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,