Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

EU: Odluka Republike Srpske o dodjeljivanju odličja Putinu je žalosna i pogrešna

Preuzmite sliku

Evropska unija snažno je osudila odluku bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske o dodjeli odličja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je danas glasnogovornik Komisije Peter Stano. “Cijeli svijet zna tko je Vladimir Putin i Evropska unija osuđuje odluku RS-a da mu se dodijeli odličje. Putin je izravno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i njezine vođe na međunarodnom planu. U Evropskoj uniji nema mjesta za dodjelu odličja političarima koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njezinih građana i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna”, dodao je Stano.

Ustavni sud BiH prije osam godina proslavu proglasio neustavnom

Odgovarajući na pitanje o proslavi Dana RS-a 9. januara, s čime vlasti toga entiteta nastavljaju uprkos tome što je Ustavni sud BiH prije osam godina to proglasio neustavnim, Stano je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Ustavni sud BiH je prije osam godina ocijenio kako je proslava Dana RS-a 9. januara neustavna te da podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS-u.

“Dodik vrlo dobro zna da EU odbacuje retoriku koja dijeli”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom je govoru, održanom u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. januara, nastavio sa svojom neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

U tom je govoru Dodik nazvao Hrvate i Bošnjake  “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima. “Dodik vrlo dobro zna da EU i njezine članice odbacuju retoriku koja dijeli i korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Stano. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje