Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU: Korona virus predstavlja ozbiljnu opasnost

Preuzmite sliku

Janez Lenarčič, komesar Evropske unije za upravljanje krizama, kazao je da novi korona virus, koji se pojavio u Kini, stvara zabrinjavajuću situaciju o kojoj će se raspravljati na posebnom sastanku ministara zdravstva iz zemalja članica evropskog bloka.

Lenarčić je u ponedjeljak u Briselu izjavio da se virus širi velikom brzinom i da predstavlja ozbiljnu opasnost za javno zdravlje. Dodao je da će sastanak ministara zdravstva biti održan u četvrtak i da će pomoći u koordinaciji djelovanja država članica EU.

Evropska komisija je prošlog mjeseca izdvojila deset miliona eura za istraživanje korona virusa. Lenarčič je rekao da će EU nastaviti da nudi Kini pomoć u borbi protiv epidemije.

Lenarčić je istakao i da je od početka epidemije više od 500 državljana EU vraćeno iz Kine.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopštila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 909.

Navodi se i da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 40.171 pacijenta, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju. Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom. Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,