Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU cvijeće najviše izvozi iz Kenije, a uglavnom odlazi u Rusiju i Švicarsku

Preuzmite sliku

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Svježe cvijeće, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, prije svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrijednosti od 62 miliona eura, a uvezla to cvijeće u vrednosti od 624 miliona eura.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrijednosti od 43 miliona eura, što je 70 odsto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje, prenose Nezavisne.

Poslije Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona eura (11 odsto ukupnog izvoza), Njemačka (8 odsto) i Letonija (7 odsto).

Najveći dio ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 odsto) i Švajcarsku (31 odsto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, sa 478 miliona eura vrijednog cvijeća uvezenog za 10 mjeseci 2017. To je činilo 77 odsto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vrijedne 60 miliona eura, što je 10 odsto ukupnog uvoza, Njemačka (6 odsto) i Španija (5 odsto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrijednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 mjeseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona eura.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija, Ekvador, Kolumbija i Uganda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,