Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Estonska premijerka: Zabrana ulaska ruskim turistima Ahilova je peta Moskve

Preuzmite sliku

Zabrana ulaska ruskim turistima na schengensko područje Ahilova je peta Moskve, rekla je u petak estonska premijerka Kaja Kallas, dan nakon što je njezina zemlja zabranila ulazak Rusima.

Oštra reakcija pripadnika ruske elite na pozive unutar Evropske unije na zabranu ulaska ruskim državljanima pokazuje da bi to bila učinkovita sankcija, rekla je Kaja Kallas u petak za estonski radio.

Vlada u Tallinnu u četvrtak je odlučila da ruski državljani od 18. augusta više ne mogu ući u Estoniju s vizama za schengen. Zabrana se odnosi samo na vize koje je izdao Tallinn, ali ne i druge članice područja slobode kretanja.

„Morate razumjeti da samo 10 posto ruske populacije putuje u inozemstvo, a upravo su ti stanovnici, većinom iz Moskve i Sankt Peterburga, oni čije mišljenje vrijedi“, kazala je estonska premijerka.

Kao dokaz je navela osobni napad na nju bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

„To pokazuje da je riječ o Ahilovoj peti. To je nešto od čega oni zaista strahuju, što znači da je učinkovito“, naglasila je Kallas.

U raspravi o izdavanju viza za schengen Rusima Kallas je istaknula nepravednu podjelu tereta.

„Evropa je zabranila zračni promet iz Rusije u Evropu. To znači da oni mogu doći u Evropu samo kroz tri države – Finsku, Estoniju i Latviju. Stoga nije baš pravedno da druge članica schengena izdaju vize, a mi smo oni koji nose sav teret“, rekla je.

Prijedlog da zapadne zemlje zabrane ulazak ruskim državljanima prvi je iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a uskoro su mu se u tom pozivu pridružile Kallas i finska premijerka Sanna Marin.

„Posjet Evropi je privilegij, a ne pravo“, naglasila je estonska čelnica u pozivu na zabranu, dodavši kako je vrijeme „da turizam iz Rusije prestane“.

Marin je pak rekla da „nije ispravno da, dok Rusija vodi agresivan i brutalan rat u Evropi Rusi žive normalan život i putuju okolo kao turisti“.

Predložena zabrana ne bi se odnosila na poslovne kontakte, zaposlene, studente i humanitarne kontakte, a ostao bi otvoren kanal i za Ruse koji traže politički azil u EU-u.

Kritičari prijedloga ističu da posljednja skupina upravo najviše koristi „turističke razloge“ za bijeg iz Rusije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,