Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti

Preuzmite sliku

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća, poručio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas pratio drugi dio vojne vježbe “Efes-2022” na vojnom poligonu u distriktu Seferihisar, u zapadnom gradu Izmiru. Tokom obraćanja, predsjednik Turske se osvrnuo na temu grčkog naoružavanja otoka u Egejskom moru.

“Turska neće odustati od svojih prava u Egejskom moru i neće oklijevati koristiti ovlasti priznate međunarodnim sporazumima kada je u pitanju naoružavanje otoka”, rekao je Erdogan.

Kazao je kako Turska ne krši ničija prava i zakone, ali isto tako nikome ne dopušta da krši njena prava.

„Pozivamo Grčku da prestane da naoružava otoke sa nevojnim statusom i da djeluje u skladu s međunarodnim sporazumima“, naglasio je Erdogan.

S tim u vezi, Grčkoj je uputio jasnu poruku:

“Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi mogla zažaliti, kao prije jednog stoljeća“.

Osvrnuo se i na moguću vojnu operaciju protiv terorističke prijetnje na sjeveru Sirije.

„Nećemo dopustiti uspostavljanje terorističkih koridora duž granica naše zemlje, zato ćemo svakako dovršiti uspostavu preostalih dijelova naše sigurnosne linije“, rekao je Erdogan, te dodao:​​​​​​​

„Korak po korak, odlučni smo da zaštitimo naše granice sigurnosnom linijom dubokom 30 kilometara“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,