Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan uoči posjete BiH: Turska slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, uoči polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, poručio je da zvanična Ankara slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Održavajući naše duboke prijateljske i historijske veze s balkanskim zemljama, nastojimo spriječiti tenzije”, kazao je Erdogan te dalje dodao:

“Turska slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija”, rekao je turski predsjednik.

Dotakao se i energetske krize s kojom se suočavaju brojne evropske države.

“Evropa će imati ozbiljne probleme ove zime, a mi trenutno nemamo problema s prirodnim gasom”, kazao je Erdogan.

Također je komentarisao i najnovije napetosti Turske sa Grčkom.

“Odjednom možemo doći preko noći”, ponovio je turski predsjednik Erdogan, još jednom upozoravajući Grčku.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju, koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Turske, tokom posjete Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj biće razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turske – BiH.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predsjednik Turske će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje