Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: U roku od mjesec planiramo započeti izgradnju domova srušenih u zemljotresu

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je usljed posljedica zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Egejsku regiju, u Turskoj poginulo 110 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Broj povrijeđenih iznosi 1.027, od kojih je 883 otpušteno. U akcijama spašavanja ispod ruševina je spašeno 107 osoba”, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta, dodajući da se nastavljaju akcije spašavanja.

“Nećemo gubiti nadu sve dok ispod ruševina ne izvučemo i posljednju osobu”, kazao je Erdogan, napominjući da su izdvojena dodatna finansijska sredstva za akcije spašavanja na terenu.

Istakao je da će vlasti pružiti novčanu pomoć građanima koji su ostali bez domova i namještaja u zemljotresu, dodajući da će finansijsku pomoć dobiti i obrtnici kojima je u zemljotresu uništeno ili teško oštećeno radno mjesto.

“Cilj nam je restaurirati 1,5 miliona domova u narednih pet godina”, kazao je Erdogan te naglasio da će obrtnicima i privrednicima koji su pogođeni zemljotresom otplata duga biti odgođena na godinu dana bez kamata.

“U roku od mjesec planiramo započeti izgradnju domova srušenih u zemljotresu”, dodao je turski predsjednik.

Nakon zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je pogodio Izmir, uslijedila su 1.562 podrhtavanja tla, od toga 44 jača od četiri stepena.

Turska je među seizmički najaktivnijim zonama u svijetu, a tokom svoje prošlosti je svjedočila nekoliko razornih zemljotresa, uključujući i onaj jačine 7,6 stepeni koji je Marmaru pogodio 1999. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,