Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska spremna da preuzme ulogu posrednika između Izraela i Palestine

Preuzmite sliku

Ankara je spremna da preuzme posredničku ulogu u trenutnim izraelsko-palestinskim tenzijama, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Želim kazati da je Turska spremna za bilo kakvu vrstu posredovanja, uključujući razmjenu zatvorenika, ako to dvije strane zatraže”, rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

Turska također poziva Izrael da prestane s bombardiranjem palestinskih područja i poziva Palestince da prestanu sa uznemiravanjem civilnih područja u Izraelu.

“Uništavanje Gaze zračnim i kopnenim napadima, bombardovanje džamija i ubijanje nevine djece, žena, staraca i civila nikada ne mogu biti prihvatljivi”, naglasio je.

Turska također vrši neophodne pripreme za isporuku humanitarne pomoći koja je potrebna ljudima u Pojasu Gaze, dodao je Erdogan, podsjetivši na napade izraelskih zračnih napada i uništavanje infrastrukture.

Ranije u ponedjeljak Erdogan je imao odvojene telefonske razgovore o najnovijoj situaciji u regionu sa izraelskim čelnikom Isaacom Herzogom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,