Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska smanjila ovisnost o vanjskoj odbrambenoj industriji sa 80 na ispod 20 posto

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja i dalje poduzimati sve moguće napore za stabilizaciju Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavit ćemo ulagati sve potrebne napore za stabilizaciju regije i Afganistana što je prije moguće”, rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji u Istanbulu.

“Turska se također suočava s valom afganistanskih migranata koji dolaze preko Irana”, dodao je.

Istakao je da Pakistan ima značajnu ulogu kako bi doprinio miru i stabilnosti Afganistanu, gdje su se sukobi nedavno dodatno intenzivirali.

Poručio je da će Turska i Pakistan i dalje jačati saradnju u oblasti namjenske industrije.

“Saglasni smo da ćemo dodatno unaprijediti naše partnerstvo s Pakistanom u odbrambenoj industriji”, dodao je Erdogan, napominjući da je Turska prethodnih godina u značajnoj mjeri smanjila ovisnost o vanjskoj odbrambenoj industriji.

“Došli smo do nivoa kada smo smanjili ovisnost o vanjskoj odbrambenoj industriji sa 80 posto na ispod 20 posto“, kazao je.

Kako je rekao, Turska je država koja sa prijateljskim državama dijeli dostignuća.

“Turska je zemlja koja dok raste i jača sa svojim prijateljima i braćom želi podijeliti svako postignuće koje ostvari”, kazao je Erdogan.

Poručio je da Turska neumorno i odlučno nastavlja realizovati brojne velike projekte u oblasti namjenske industrije.

“Kada projekti, koji će biti završeni za 4-5 godina, budu pušteni u rad, Turska će dostići najviši svjetski nivo u oblasti odbrambene industrije”, rekao je turski predsjednik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje