Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska neophodna za Evropu

Preuzmite sliku

Međunarodni događaji i dalje pokazuju koliko je Turska ključna za Evropu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Republike Turskee Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zapravo, svaki razvoj događaja u svijetu otkriva činjenicu da je Turska neophodna za Evropsku uniju i evropski region”, rekao je Erdogan nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Turkiye, Ankari.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon prošlonedjeljne posjete Pragu, glavnom gradu Češke, gdje je prisustvovao prvom sastanku Evropske političke zajednice da bi prenio stavove, doprinose i procjene Turske o izazovima s kojima se Evropa suočava u smislu mira i bezbjednosti, energije, klime i ekonomije.

Erdogan je rekao da je na marginama skupa imao sastanke sa brojnim liderima, među kojima i sa jermenskim premijerom Nikolom Pashinyanom. Tokom sastanaka u Pragu, Erdogan je rekao da Turska želi riješiti probleme u egejskom i mediteranskom području u okviru međunarodnog prava.

On je pozvao Evropsku uniju da pozove Grčku na dijalog na bilateralnoj osnovi umjesto da podržava ilegalne inicijative maskirane kao jedinstvo ili solidarnost.

Erdogan je rekao i da lideri učesnici samita u Pragu cijene tursku posredničku ulogu između Rusije i Ukrajine.

Govoreći o situaciji u zemlji naglasio je da je Turska u avgustu ove godine zabilježila više od 31 milion zaposlenih, što je najviše u historiji Republike.

Prema njegovim riječima Turkiye je 100 procentno dopunila spremnike zaliha prirodnog gasa i spremila se za eventualni rast potražnje i neočekivane prekide u isporuci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,