Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Turska najoštrije osuđuje izraelsko nasilje u Al-Qudsu

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je najoštrije osudio nedavno izraelsko nasilje nad vjernicima u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu), javlja Anadolu Agency (AA).

“Oštro osuđujemo grozne napade Izraela na našu prvu džamiju Al-Aksa, koji se nažalost ponavljaju svakog ramazana”, objavio je Recep Tayyip Erdogan na društvenoj mreži Twitter.

Izrazio je solidarnost s narodom Palestine, navodeći: “Kao Turska, i dalje ćemo biti uz našu palestinsku braću i sestre u svim okolnostima”.

Erdogan je istu poruku podijelio putem društvenih mreža na turskom, arapskom i hebrejskom jeziku.

Broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak uvečer u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) je 205, od kojih je 88 osoba hospitalizirano, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Izraelske snage su šok bombama i suzavcem izvele napade na različitim lokacijama u Istočnom Al-Qudsu, nedugo nakon iftara (obrok nakon posta tokom mjeseca ramazana).

Izraelska policija pokušala je sinoć rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Napetost je rasla u distriktu Sheikh Jarrah tokom sedmice nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Od 1956. godine ukupno 37 palestinskih porodica živi u 27 kuća u susjedstvu. Međutim, ilegalni jevrejski doseljenici pokušavaju ih istjerati na osnovu zakona koji je odobrio izraelski parlament 1970.

Izrael je okupirao Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Anektiran je čitav grad 1980. godine, što nikada nije prepoznala međunarodna zajednica.

Zapadna obala, uključujući Istočni Al-Quds, prema međunarodnom pravu smatra se okupiranim teritorijom, čineći tako sva tamošnja jevrejska naselja ilegalnima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,