Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Stav Turske je jasan, do njih je

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuvši se na proces članstva Švedske i Finske u NATO-u ponovio je kako je jasan stav Turske i da će zamrznuti proces ako pomenute dvije zemlje ne poduzmu korake potrebne za ispunjavanje uslova Ankare, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turskom na samitu NATO-a prošlog mjeseca.

Ranije ovog mjeseca predstavnici 30 članica NATO-a potpisali su protokole o pridruživanju za Finsku i Švedsku nakon što su formalno pozvane da se pridruže vojnom savezu. Usljed rata kojeg je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, dvije zemlje su u maju podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Ali, Turska jre izrazila zabrinutosti zbog članstva kritizirajući zemlje da toleriraju pa čak i podržavaju terorističke grupe među kojima su YPG/PKK-a i Fetullachi (FETO), teroristička organizacija odgovorna za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine.

Uoči samita, Ankara i dvije skandinavske zemlje su potpisale memorandum nakon četverodnevnih razgovora.

Sporazum dozvoljava zemljama da postanu članice NATO-a, ali od njih zahtijeva da poduzmu korake u vezi s zabrinutostima Turske kada je u pitanju terorizam i ukinu embargo na oružje.

U ponedjeljak je Erdogan izjavio kako je primjetno da Švedska ne daje dobru sliku.

Stav Turske je jasan, do njih je”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik se osvrnuo i na niz drugih pitanja uključujući ciljeve te zemlje za budućnost.

”Kada Turska iza sebe ostavi 2023. u skladu sa svojim ciljevima, svi zajedno ćemo vidjeti da nas čeka nova, svijetla era“, kazao je Erdogan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje