Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan, Putin, Borisov i Vučić svečano otvorili dionicu Turskog toka

Preuzmite sliku

U Istanbulu je danas održana ceremonija puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok, a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje.

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegov ruski kolega Vladimir Putn te predsjednik Srbije Aleksandar Vućić, premijer Bugarske Bojko Borisov kao i brojne drugi zvaničnici i gosti.

 • “Ovo je projekat koji je od koristi za Tursku, Rusiju i milione ljudi u Evropi jer doprinosi stabilnosti u regiji i na energetskom tržištu”, kazao je resorni turski ministar Donmez.

  On je također kazao da će regija Anadolije spojiti istok i zapad svijeta i to u energetskom smislu.

  Ruski ministar energetike Aleksander Novak istakao je da je će Turski tok dodatno zbližiti zemlje partnere u tom projektu.

 • “Ovo je pionirski i jedinstven projekt. Ne samo da će osigurati tursko energetsko tržište, već i jug i jugoistok Evrope“, kazao je Novak.

  Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi metara kubnih. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

  Riječ je o gasovodu koji je dnom Crnog mora povezao Rusiju i Tursku, a koji je izgrađen umjesto gasovoda Južno tok kojeg je Rusija planirala graditi preko Bugarske ka Evropi, ali je od tog plana odustala 2014. godine. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,