Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan pozvao građane da ušteđevine u zlatu pretvore u turske lire

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane da pretvore svoje zalihe zlata u turske lire putem novih finansijskih instrumenata uvedenih za jačanje te valute, javlja Anadolu Agency (AA).

“Očekujemo da naši građani i poslovni svijet podrže ovaj historijski iskorak naše zemlje, unoseći svoju zlatnu ušteđevinu u finansijski sistem“ rekao je Erdogan tokom obraćanja Generalnoj skupštini Udruženja privrednika Anatolian Lions (ASKON) u Istanbulu.

On je najavio da će na tragu novih finansijskih instrumenata privrednici i građani od početka naredne godine ubrzati povratak lire u opticaj te je dodao da će se tako zaustavljati povlačenje ušteđevina iz banaka i praksa, kako je kazao, štednje ispod dušeka.

“Naša država i narod će biti jači što više vratimo u našu privredu od 5.000 tona zlata koje se drži ispod dušeka“, poručio je Erdogan.

Osvrćući se na nedavne oscilacije deviznih kurseva, Erdogan je rekao da se preduzimaju mjere kako bi se spriječile iznenadne, oštre i nerazumne fluktuacije.

Erdogan je naglasio da zemlja nema problema sa budžetom i da Turska ovu godinu završava s boljim rezultatima od predviđanih.

U srijedu je Centralna banka Turske saopćila da će dati poticaje da ohrabri ljude da pređu sa depozita u zlatu na depozite u lirama.

Taj potez dio je tekućih napora da se podupre turska lira. Prema analitičarima, ukupan iznos na zlatnim računima trenutno iznosi 270 milijardi lira (22,4 milijarde dolara), dok je cifra za račune sa rokom dospijeća od tri mjeseca oko 15 milijardi lira (1,2 milijarde dolara).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje