Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan poslao poruku grčkom premijeru: Ne izazivaj me, znaj svoje granice

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu da bi trebao znati svoje granice i prestati s provokacijama.

Jedini način da se pronađe rješenje za višedecenijski spor u vezi sa Kiprom jeste da se osnuju dvije države na tom ostrvu, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

On je u obraćanju poslanicima Stranke pravde i razvoja (AKP) rekao da rješenje sa jednom centralnom vladom na Kipru, za koje se zalaže Atina, neće biti na dnevnom redu razgovora.

Lideri Grčke i Kipra izjavili su u ponedjeljak, 8. februara, da će prihvatiti samo mirovni sporazum za ovo ostrvo koji je zasnovan na rezolucijama UN, odbacujući formulu sa dvije države, koju podržavaju Turska i Turci sa Kipra, koji naseljavaju sjeverni dio ostrva.

Održavanje razgovora pod okriljem UN planirano je sljedećeg mjeseca.

Erdogan je poslanicima rekao da ne može da se sastane sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uprkos nastavku razgovora dvije članice NATO-a u vezi sa pravom na istraživanja u Sredozemnom moru.

Turski lider izjavio je da ga je Mitsotakiss “izazvao” i da grčki premijer treba da “zna svoje granice”

“Ne izazivaj me, znaj svoje granice. Ako ne znaš, onda si ti pobjegao od stola. Uzdaš se u neke planine, a njih su pokrili snjegovi i nikakva ti korist od njih ne može doći. Mi smo kadri uvijek učiniti sve što je potrebno i ići do kraja u tome, zato ćeš dobro upoznati ljute Turke“, poručio je Erdogan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje