Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan pisao Vučiću: Najiskrenija želja da se autoput Beograd – Sarajevo završi u najkraćem roku

Najiskrenija mi je želja da se auto-put Beograd – Sarajevo, kao projekat regionalnog prijateljstva i prosperiteta, završi u najkraćem mogućem roku, naveo je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je danas uručio ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku u Predsjedništvu Srbije, Bilgic je Vučiću uručio Erdoganovo pismo u kome je predsjednik Turske izrazio zadovoljstvo što su “prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj istoriji”.

“Vaš trud i rukovodstvo je nesumnjivo u velikoj mjeri doprinijelo tom uspjehu. Najiskrenija mi je želja da se auto-put Sarajevo – Beograd, kao projekat regionalnog prijateljstva i prosperiteta, čije smo temelje postavili tokom moje posjete Srbiji 7. i 8. oktobra prošle godine, završi u najkraćem mogućem roku”, naveo je Erdogan u pismu.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo što će ove godine u okviru treće sjednice Visokog savjeta za saradnju imati priliku da ugosti Vučića u svojoj zemlji i da mu tom prilikom poželi dobro zdravlje i sreću, kao i prosperitet i blagostanje prijateljskom narodu Srbije.

Predsjednik Srbije je, zahvaljujući na pismu, rekao da ga raduje što je sa predsjednikom Erdoganom uspostavio prisan odnos i blisku saradnju, zasnovane na međusobnom razumijevanju i povjerenju. On je naglasio da su dobri odnosi Srbije i Turske važni i za mir i stabilnost regiona.

Ambasador Bilgic je ocijenio da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji upravo zahvaljujući dvojici predsjednika.

Predsjednik Vučić i ambasador Bilgic su konstatovali da zajednički projekti i ekonomska saradnja dobro napreduju i izrazili očekivanje da će u budućnosti biti novih turskih investicija, kao i da će dve zemlje iskoristiti sve mogućnosti za saradnju.

Ambasador je Vučiću uručio i poziv za učešće na prvom Antalijskom diplomatskom forumu, posvećenom diplomatiji u digitalnom dobu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje