Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Odlučni smo da Tursku pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar

Preuzmite sliku

Predjsednik Republike Turske Recepe Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je odlučan da od Turske napravi globalni proizvodni i tehnološki centar, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao ceremoniji svečanog otvorenja tehnološkog centra MESS u Istanbulu, u okviru kojeg je putem video konferencije otvoreno još 40 fabrika širom Turske.

“Nadamo se da ćemo s ovim centrom, koji je realiziran ulaganjem od 200 miliona lira (23 miliona eura), otvoriti novu eru u području konkurentne tehnologije, gdje ćemo na godišnjem nivou moći pružiti 400.000 sati besplatne edukacije za 40.000 ljudi”, poručio je Erdogan.

Naglasio je da nakon što budu smanjene posljedice epidemije u svijetu, Turska će se ponovo vratiti ubrzanom napretku.

“Turska, koja prije 18 godina nije mogla napraviti korak bez MMF-a, danas je prema partitetu kupovne moći 13. zemlja svijeta. Iako to neki ne žele, mi smo odlučni da Tursku, kao središte tri kontinenta, pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je činjenica da je zemlja o kojoj se nekada govorilo u kontekstu kriza i političke nestabilnosti, trenutno na sceni sa svojim seizmičkim istraživanjima na istočnom Sredozemlju, sa svojim ogromnim otkrićima prirodnog plina u Crnom moru, bez sumnje, rezultat strpljenja, truda i vjerovanja.

Govoreći i o investiciji 40 ostalih fabrika koje su danas svečano otvorene, Erdogan je kazao: “Iskreno čestitam svakoj našoj kompaniji koja direktno obezbjeđuje zaposlenje za 4.000 naših građana a indirektno dolazi do više desetina hiljada naših građana. Ukupna vrijednost investicije iznosi četiri miljarde turskih lira (460 miliona eura).”

Svečanosti u Istanbulu prisustvovali su i potpredsjednik Turske Fuat Oktay i ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,