Srijeda, 19. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan obišao proizvodnju turskih bespilotnih letjelica (FOTO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u posjeti istočnom turskom gradu Batmanu, posjetio je tursku Bazu proizvodnje sistema bespilotnih letjelica (IUS) u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je prisustvovao Kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Batmanu, Erdogan je posjetio i bazu, gdje je od tamošnjih čelnika informisan o proizvodnji domaćih bespilotnih letjelica.

Erdogan je tokom posjete nosio pilotsku jaknu sa oznakom turskog Predsjedništva, a u sklopu posjete stavio je i svoj potpis na bespilotnu letjelicu imena “Bayraktar TB2”.

“Bayraktar TB2“ je opremljen naprednim sistemima naoružanja i municije koji uspješno gađa zadate ciljeve na udaljenosti do osam kilometara.

Riječ je o letjelicama koji se mogu koristiti u izviđačkim i borbenim misijama i već četvrtu godinu su u inventaru turske vojke, policije i žandarmerije. Može letjeti do 27 sati od polijetanja i može se koristiti u domaćim i stranim misijama.

Konzolu, elektroniku, software i sve druge segmente drona TB2 razvile su i proizvele turske komapnija.

U pratnji Erdogana tokom posjete bili su zamjenici premijera Turske Mehmet Simsek i Fikri Isik, ministrica za porodicu i socijalnu politiku Fatma Metul Sayan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje