Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan: Obećali su milijardu eura za izbjeglice, mi više ne želimo taj novac

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je Europska unija (EU) obećavala milijardu eura za pomoć izbjeglicama, no poručio kako Turska više ne želi taj novac, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Ankari primio bugarskog premijera Bojka Borisova, a nakon sastanka govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare. Jedna od glavnih tema bile su izbjeglice.

Turski predsjednik Erdogan je kazao kako je Turska zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u svijetu te kako će njegova zemlja nastaviti pružati međunarodnu zaštitu svakom čovjeku koji to bude tražio.

“Izbjeglice, azilanti, imaju pravo i slobodu napustiti državu u kojoj se nalaze. Ne govorim ni o kakvom lokalnom zakonu, prema međunarodnom pravu nije moguće nikoga prisilno držati. Ti ljudi svojom voljom napuštaju našu zemlju”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je Grčka isto tako dužna da migrantima koji dolaze do njenih granica, obezbijedi zaštitu prema međunarodnim obavezama.

“Grčki vojnici danas su ubili dvije izbjeglice, jednu teško ranili. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel za sutra je najavio posjetiti tursko-grčku granicu. Vjerovatno će svjedočiti nečovječnom postupanju prema izbjeglicama na grčkoj granici. Preporučujem mu da pogleda i šta službenici grčke obalne straže rade na Egejskom moru”, poručio je Erdogan.

Erdogan je potom iznio kritike na račun Europske unije (EU), kazavši kako je EU obećavala milijarde eura za pomoć izbjeglicama, no poručio kako Turska više ne želi taj novac.

“Govorili su nam ‘poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi varate? Mi više ne želimo taj novac. Republika Turska je dosad izdvojila 40 milijardi dolara, naći će i novac koji su oni obećavali”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Turska je unutar svojih granica primila vise od četiri miliona izbjeglica. Nažalost, zemlje članice Europske unije i cijeli svijet još uvijek nisu shvatile šta to znači”.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako niko ne vidi niko ne vidi humanitarnu krizu oko izbjeglica koja čeka na vratima.

“Ne razumijem zašto se Turskoj ne odobre resursi (za migrante). Dijeljenje tereta je jedno od glavnih načela EU-a”, rekao je Borisov, dodajući kako je neophodno ispuniti obaveze iz sporazuma.
Borisov je dodao kako će u narednom periodu vrijedno raditi u uložiti napore kako bi se zaštitili žene i djeca koje čekaju na granicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,