Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Netanyahu nikada nije bio, niti će biti, naš prijatelj

Preuzmite sliku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u Predsjedničkoj nacionalnoj biblioteci u Ankari večeras je razgovarao sa mladima iz različitih gradova Turske u okviru programa “Bibliotečki razgovori”, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je odgovarao na pitanja mladih o brojnim socijalnim, političkim i ekonomskim temama, uključujući i borbu protiv pandemije COVID-19.

“Jasno smo vidjeli razliku između djelimičnog zatvaranja i potpunog zatvaranja. Sada nam je cilj smanjiti broj zaraženih na 5.000 slučajeva. Bit će nam mnogo lakše nakon što smanjimo broj na 5.000”, kazao je Erdogan.

Razgovarali su i o najnovijim izraelskim napadima na Pojas Gaze i Palestince, dodajući kako ga neki političari optužuju samo zato što Turska čini sve da pomogne Palestini.

“Sada imamo čak i političare koji su toliko nemoralni i bez trunke srama stavljaju me u istu ravan sa Netanyahuom”, kazao je Erdogan, dodajući da se tokom 40-godišnje političke karijere konstantno na razne načine suprotstavljao ljudima kao što je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

“Imao sam i jedan slučaj s izraelskim predsjednikom (Shimonom Peresom) u Davosu. Čitav svijet zna za moj odgovor tadašnjem izraelskom predsjedniku”, rekao je Erdogan te dodao:

“Benjamin Netanyahu nikada nije bio, niti će biti, naš prijatelj. Nastavit ćemo i dalje našu borbu protiv Netanyahua kao i do sada.”

Istakao je i da će uskoro poslati važne poruke sa Sjevernog Kipra koje se ne tiču ​ samo ostrva, već i cijelog svijeta.

“Nadam se da ću biti na Kipru 20. jula i poslat ću potrebne poruke sa Sjevernog Kipra cijelom svijetu. Poruke koje ćemo poslati sa Sjevernog Kipra ne tiču ​​se samo ostrva, već i cijelog svijeta. Ako ne možete nositi ovu odlučnost, ovaj stav, niko vas neće uvažavati. U Turskoj Republici Sjeverni Kipar postoje dva aerodroma. Jedan je ‘Ercan’, a drugi je onaj na kojem se nalaze naše bespilotne letjelice. Moramo biti jaki u slučaju kakvog napada u regiji”, kazao je Erdogan.

Napomenuo je također kako im stižu dobre i pozitivne vijesti sa područja Istočnog Mediterana.

“Nemojte se nimalo iznenaditi ako uskoro dobijete neke nove vijesti o nafti i prirodnom plinu”, kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i borbe koju Turska vodi protiv terorističkih organizacija kao što su PKK i FETO.

“Dosad smo ubili mnogo terorista, kao što je Sofi Nurettin, a i dalje nastavljamo borbu protiv njih. Naš cilj je sada Kandil, moramo uništiti Kandil (planina na sjeveru Iraka)”, rekao je Erdogan te dalje dodao:

“Uskoro ćemo objaviti važno ime i iz tima FETO-a, već sad je u našim rukama. Koga smo uhvatili, pozvali na odgovornost, objavit ćemo sve.”

Turski predsjednik je također poslao prigodnu poruku učenicima i studentima, kazavši kako je vrlo važno da uče i vrijedno rade.

“Uvijek učenicima i studentima savjetujem: Čitajte, učite, razmišljajte i onda to primijenite u praksi”, rekao je Erdogan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,