Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan kritikovao austrijski Zakon o islamu

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom obraćanja u Kongresnom centru “Halic” u Istanbulu oštro kritikovao Zakon o islamu koji je donijela Austrija ove sedmice.

Inače, zakonom se reguliše status muslimana u ovoj evropskoj zemlji.

S jedne strane govorite o pravnoj stečevini Evropske unije (EU), a, s druge strane, pravite korake koji su totalno protivni toj pravnoj stečevini“, rekao je Erdogan u vezi sa novim Zakonom o islamu.

Turski predsjednik se osvrnuo na povećanu islamofobiju i predrasude protiv muslimana na Zapadu, a posebno u Evropi.

Incidenti idu u pogrešnom smjeru. Moramo zaustaviti ove predrasude“, istakao je Erdogan.

Austrijski parlament je, nakon duge rasprave, ove sedmice odlukom većine usvojio Zakon o islamu. Novi zakon pravno je regulisao neka prava koja oni već koriste, ali s druge strane je doveo u pitanje jednakost, vjersku slobodu i pravo muslimana na udruživanje. Protiv usvajanja zakona bili su Stranska zelenih, NEOS i Stranka slobode Austrije, dok su za usvajanje glasali predstavnici Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP).

Prije usvajanja usvojena su dva prijedloga o izmjeni nacrta zakona. Te izmjene se odnose na promjenu statusa džamija. Naime, rok predviđen za promjenu statusa, prema novom zakonu, produžit će se do marta 2016. godine. Druga izmjena se odnosi na plaće imama. Zakon predviđa da će imami plaće primati iz islamske zajednice.

(Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,