Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan i Putin o nastavku intenziviranja saradnje između dvije zemlje

Preuzmite sliku

Počeo je sastanak predsjednika Republike Turske i Rusije Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Moskvi, javlja Anadolija.

Sastanak se održava u palači Kremlj i zatvoren je za medije. Predsjednika Turske Erdogana je na aerodromu u Moskvi uz najviše državničke počasti dočekao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexey Meshkov.

Predsjednik Republike Turske nalazi se u zvaničnoj posjeti Rusiji čiji cilj je nastavak procesa normalizacije odnosa i intenziviranja saradnje između dvije zemlje.

U Moskvi će danas biti održana sjednica Vijeća tursko-ruske saradnje koja prošle godine nije održana zbog krize u bilateralnim odnosima koju je izazvao slučaj rušenja ruskog aviona u novembru 2015. godine na jugu Turske.

Kriza tursko-ruske bilaterale prekinuta je sredinom prošle godine kada je turski predsjednik Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu uputio pismo, a potom su dva lidera održali i zajednički sastanak. Tako je počeo proces normalizacije odnosa što je rezultiralo da u januaru ove godine turski izvoz u Rusiju bude povećan na 150 miliona dolara, što je za 59,1 posto više u odnosu na izvoz u decembru prošle godine.

Obje strane su napravile velike iskorake u intenziviranju saradnje u sektorima energetike i turizma, ali i dalje su na snazi brojna ograničenja koja je Rusija nakon rušenja njenog aviona uvela prema turskim državljanima koji žive u Rusiji, kao i prema turskim privrednim subjektima i licima koja sarađuju sa Rusijom. Ograničenja su na snazi i prema turskom poljoprivrednom sektoru.

U okviru sjednice Vijeća tursko-ruske saradnje se očekuje da se pred predsjednicima Erdoganom i Putinom nađe niz sporazuma o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, energetike, odbrane i kulture, a očekuje se da se razmotre opcije i konkretno ublažavanja preostalih ruskih sankcija prema Turskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,