Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan i Netanyahu o ubistvu Khashoggija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je naredba za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija došla “s vrha saudijske vlasti”, ali je ujedno izuzeo kralja Salmana od svake odgovornosti, u napisu objavljenom u Washington Postu.

“Htio bih istaknuti da Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze”, dodao je Erdogan. “Nipošto ne vjerujem da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio pucanj u Khashoggija”, rekao je.

Ubojstvo saudijskog novinara, kričara režima u Rijadu i suradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled sunitske monarhije a napose na prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji zapravo obnaša vlast.

“Znamo da su počinitelji (ubojstva) među osamnaest osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija. Znamo i da su te osobe došle kako bi izvršile naredbu koju su dobile: ubiti Khashoggija i otići. Na kraju, znamo da je naredba za Khashoggijevo ubojstvo došla s vrha saudijske vlasti”, napisao je turski predsjednik u Washington Postu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u petak ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu “užasnim”, istaknuvši ipak važnost stabilnosti Saudijske Arabije za Bliski istok i “za svijet”.

“Ono što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu je užasno i time se treba pozabaviti”, rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Varni, u Bugarskoj. “No (…) jako je važno za svijet i za regiju da Saudijska Arabija bude stabilna.

Mislim da moramo pronaći način kako postići ta dva cilja”, dodao je Netanyahu očitujući se prvi put o slučaju Khashoggi koji je potaknuo međunarodnu osudu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje