Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk kaže da je iznad Ukrajine aktivirao internetsku uslugu Starlink

Preuzmite sliku

“Usluga Starlink je sada u funkciji. Drugi terminali su na putu”, objavio je u poruci na Twitteru vlasnik Tesle i svemirske agencije SpaceX-a.

Elon Mask je u objavi na Twitteru napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju, prenosi Hina.

“Usluga Starlink je sada u funkciji. Drugi terminali su na putu”, objavio je u poruci na Twitteru vlasnik Tesle i svemirske agencije SpaceX-a.

Deset sati ranije zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov pozvao je milijardera na društvenim mrežama da pošalje Ukrajini Starlinkove stanice.

Lansirano pedesetak Starlinkovih satelita

“Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava zaposjesti Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Pozivamo vas da pošaljete Ukrajini stanice Starlink”, napisao je u subotu ujutro ukrajinski dužnosnik zadužen za digitalni sektor.

Ujedno je pozvao Elona Muska da potakne “Ruse zdravog duha” da se usprotive svojoj vladi.

SpaceX je u petak lansirao drugu pošiljku s pedesetak Starlinkovih satelita koji trebaju osigurati internetsku vezu s klijentima diljem svijeta.

U subotu nije bilo jasno kako će ta usluga biti dostupna korisnicima u Ukrajini na zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje