Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ekstremni desničar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu

Preuzmite sliku

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, javlja Anadolija.

Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

U jučerašnjem saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turske ambasade.

Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. januara kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur'an i da ga policija ne može zaštititi.

Ipak, kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu i garantovao da će pokriti sve troškove.

U izjavi za SVT, Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje protesta i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar. (Foto: EPA-EFE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje