Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Eksplozija plinovoda na istoku Ukrajine: Putin donio odluku o napadu?

Preuzmite sliku

Situacija u Ukrajini dodatno je eskalirala. Ruski predsjednik Vladimir Putin za sutra je najavio veliku vojnu vježbu “Grom”, koja se inače održava svake godine u ljeto.

Jutros je zabilježeno je više incidenata na istoku zemlje. Ukrajina tvrdi da su napad pokrenuli ruski separatisti, separatisti tvrde da su oni napadnuti. Ukrajinska vojska tvrdila je da je pogođen dječji vrtić. Danas stižu novi izvještaji o napadima.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.

Ruski mediji objavili su da je kod plinovoda u Luhansku, jednoj od dvije regije istočne Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, došlo do velike eksplozije.

Prorežimska televizija Russia Today navodi kako je plinovod oštećen te da je na mjestu eksplozije izbio velik požar. Sve hitne službe su na terenu, navodi RT.

Podsjetimo, ukrajinski vojni obavještajci su ranije danas objavili da su proruski separatisti postavili eksploziv na više lokacija u istočnoj Ukrajini te planiraju inscenirati napade kako bi stvorili Rusiji opravdanje za invaziju na Ukrajinu.

 • Američki predsjednik Joe Biden održao je u petak navečer govor u kojem se osvrnuo na najnoviji razvoj situacije u Ukrajini te poručio da SAD stoji uz Kijev, ali i jasno naznačio da i dalje smatra da će Rusija napasti u narednim danima.

  Rusi tvrde da Ukrajinci planiraju lansirati veliku ofenzivu na Donbas.

  ‘To nema nikakve logike, zašto bi sad, kada Rusi imaju 150.000 vojnika blizu njihove granice napala Donbas?’, rekao je Biden pa objasnio: ‘Na ovo što se sada događa upozoravali smo sedmicama – Rusi izmišljaju napade i traže razlog za napad. Oni su okružili Ukrajinu i žele napasti u narednim danima. Vjerujemo da je njihov cilj Kijev’, rekao je Biden.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,