Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvoje mrtvih u antiterorističkoj akciji u Belgiji (VIDEO)

Dvije osobe su poginule tokom akcije protiv terorizma u pokrajini Liege, na istoku zemlje, javljaju belgijski mediji.

Belgijski mediji su javili da su u četvrtak navečer dvije osobe poginule tokom policijske akcije protiv terorizma u gradu Verviers, na istoku zemlje.

Novinska agencija Belga javila je, pozivajući se na Savezno tužilaštvo, da je u toku policijska operacija u blizini centra grada, ali nije potvrdila da je bilo žrtava.

Znamo da su dvije osobe poginule, a jedna je ranjena u operaciji“, kazao je belgijski novinar Christoph Lamfalusi, koji izvještava iz Brisela.

Veliki broj imigranata – “Verviers je islamističko gnijezdo Belgije“, rekao je, dodajući da tamo živi veliki broj imigranata iz Pakistana, Afganistana i Maroka.

Lokalna policija je zatvorila ulice oko zgrade u kojoj se operacija odvija, izvijestio je list La Libre.

Mediji javljaju da su se čuli pucnji i nekoliko eksplozija u ulici sa stambenim zgradama u Verviersu u blizini željezničke stanice.

Javni radio RTBF je objavio da je cilj operacije bio provjera osoba za koje se sumnja da su radikali. Bila je to jedna od nekoliko provjera osoba za koje se vjeruje da su se vratile u Belgiju nakon sudjelovanja u sirijskom građanskom ratu. Također je rečeno da nema žrtava među sigurnosnim snagama te da je privedeno nekoliko osoba.

Fotografija koju je snimio očevidac i postavio na Twitter pokazuje policijska vozila i ambulantna kola koja su prepriječila ulicu.

Incident dolazi sedmicu nakon smrtonosnih napada u Parizu, u kojima je poginulo 17 osoba, uključujući novinare i policijskih službenika. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje