Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Preuzmite sliku

U Francuskoj se održava drugi krug parlamentarnih izbora.

Kampanja je završena u petak u ponoć u gotovo zaraćenom tonu između stranke predsjednika Emmanuela Macrona (Zajedno) i ljevičarskog saveza Jean-Luc Melenchona koji su rame uz rame poslije prvog kruga izbora koji se održao 12. juna.

U drugom krugu se odlučuje da li će dva mjeseca nakon svog reizbora za drugi petogodišnji mandat, 24. aprila, Macron imati apsolutnu ili prostu većinu u Nacionalnom parlamentu poslije izbora.

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj prošle sedmice bio je šok za Macrona. Naime, kandidati iz njegove vladajuće stranke pretrpjeli su velike gubitke i bili su na nivou svojih političkih protivnika iz ujedinjene ljevice. Ove nedjelje u eliminacionoj drugoj rundi bit će uzbudljivo, jer je neizvjesno da li će predsjednikova stranka ostvariti vladajuću većinu u Narodnoj skupštini.

Bez većine, Macronova stranka bi mogla zavisiti od glasova ljevičarskog saveza, a on i Francuska bi se mogli suočiti s političkom paralizom.

Od toga zavise i Makronovi planovi za duboke reforme u Francuskoj, između ostalog, oko penzija.

Nepokorna Francuska, skraćeno NUPES, novi ljevičarski savez, stvoren od socijalista, komunista, zelenih i ljevičarske protestne stranke je uzdrmao političku scenu. Vođa Jean-Luc Melenchon uspio je plamenom retorikom inspirisati i mobilisati posebno mlade birače.

Sa druge strane, Melenchon se nada da će, ako njegov savez pobijedi, postati premijer. Taj scenarij izgleda vrlo malo vjerovatan, ali posljednje ankete objavljene u petak ukazuju na to da bi se moglo desiti da Macron ne dobije apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini.

Prema barometru Ipsosa, Macronova grupa će stići prva sa 265 do 305 poslanika. Prema tome nije sigurno da će imati apsolutnu većinu od 289 mjesta. Drugi istraživački institut Elabe predviđa između 255 i 295 mjesta za Macronovu grupu.

Melenchonova grupa će, prema Ipsosu, imati između 140 i 180 poslanika. Institut Elabe je optimističniji i daje im između 150 i 200 poslanika.

“Sve zavisi od dinamike kampanje i apstinencije”, rekao je za France Presse predsjednik instituta Elabe Bernard Sananes.

Kao i u prvom krugu kada je jedan od dva Francuza odlučio ne izaći i u drugom krugu se očekuje da ljudi masovno neće glasati.

Treći blok sastavljen od formacije ekstremne desnice Marine Le Pen se nada da će preći granicu od 15 poslanika da bi mogli formirati poslaničku grupu u Skupštini.

Klasična desnica računa na šezdesetak poslanika u budućoj Skupštini.

Francuzi na pojedinim teritorijama, kao što su Antili ili koji žive u inostranstvu, već su mogli glasati u subotu. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje