Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Drastično skočila stanarina u Njemačkoj, za kvadratni metar plaća se oko 12 eura

Preuzmite sliku

Stanarine su u Njemačkoj ponovno porasle pojačanom brzinom, pri čemu su posebno pogođeni istočni dijelovi Njemačke te glavni grad Berlin, saopćio je Institut za njemačku privredu (IW).

“U trećem tromjesečju stanarine na nivou čitave zemlje su porasle za 5.8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, stoji u saopćenju Instituta za njemačku privredu (IW) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Pojačani porast cijena stanarina povezuje se s porastom kamata i inflacije, što utie na to da mnogi odustaju od eventualne kupovine vlastitog stana te se okreću tržištu stanova za iznajmljivanje.

Pritisak na tržište nekretnina za iznajmljivanje je povećan i zbog dolaska preko miliona izbjeglica iz Ukrajine, koje se uglavnom naseljavaju u većim gradovima.

 • “Pojačana potražnja utiče i na povišenje cijena. Dinamika se pojačava“, rekao je stručnjak za nekretnine Michael Voigtländer. Cijene stanarina su najmanje porasle tamo gdje su cijene već dosegle granice kupovne moći građana. To je najviše slučaj s gradovima poput Münchena, Frankfurta i Kölna s okolicom.

  Stanarine su najviše porasle u regijama u kojima je do sada bilo moguće pronaći relativno povoljni stambeni prostor, poput saveznih pokrajina Brandenburg (porast cijena 9.1 posto) i Mecklenburg-Prednje Pomorje (10.3 posto).

  I u glavnom gradu Berlinu nastavljen je rast cijena stanarina, koje su i u ovom tromjesečju 8.3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Cijena stanarina u Berlinu se u posljednjih 10 godina udvostručila tako da se u prosjeku za kvadratni metar plaća 12 eura stanarine. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,