Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica dala trudnici serum kako bi bila “imuna na koronu”, protiv nje pokrenuta istraga

Preuzmite sliku

Doktorica je rekla da će serum dati i ljudima koji nisu njeni pacijenti

Regionalno medicinsko veće Brazila (Cremesp) saopštilo je u ponedjeljak da će otvoriti istragu protiv doktorice iz grada Ribeirao Preto zbog dovođenja u vezu intravenskog seruma i korona virusa, prenosi portal Globo.com.

Na snimku koji je snimila nutricionista Izabela Abdala vidi se trudnica kako dobija serum za imunitet, nakon čega doktorica izgovara: “da bude imuna na koronu”. U pitanju je proizvod za koji doktorica kaže da sadrži vitamine i antioksidantne materije.

Prema brazilskom udruženju za nutrologiju (Abran), Izabela je 2015. godine pohađala postdiplomske studije za tu specijalnost, ali nije položila test da bi radila kao nutricionista. Njen advokat je rekao da je ljekar opšte prakse.

U drugom snimku Izabela tvrdi da su ljudi “očajni zbog korona virusa” i da puno njenih pacijenata traži serum za imunitet.


Na kraju snimka Izabela dodaje da će proizvod dati i onima koji nisu njeni pacijenti.

– Savjetujem da ga uzimate jer je to serum koji apsorbuje 100 posto hranljivih materija, stavila sam velike doze vitamina za imunitet i antioksidanse. Dakle, zaista vrijedi to učiniti i stvarno sam razmišljala o tome, imam puno pitanja na Instagramu, kako bih ovaj serum omogućila svima, pa i onima koji nisu pacijenti i mislim da je to kul – rekla je doktorica.

Njen advokat je rekao da ona nije imala namjeru da promoviše bilo kakve informacije vezane za koronavirusnuvakcinu primjenom seruma.

Slučaj je preko vikenda privukao veliku pažnju, a doktorica je kritikovana, zbog čega je suspendovala naloge na društvenim mrežama.

U nedjelju uveče ponovo je aktivirala nalog na Instagramu, gdje je postavila novi video.

Izabela je na snimku rekla da nikada nije rekla da serum za imunitet može da izliječi, spriječi ili liječi korona virus.

– Serum nije ništa više od skupa vitamina i antioksidanata koji mogu poboljšati imunitet vašeg sistema. Dakle, poboljšanjem imunog sistema imate više zdravlja, tako da ponekad možete bolje da se borite protiv bilo koje vrste stvari. Dakle, danas je brazilsko udruženje za nutrologiju objavilo bilješku otkrivajući da ne postoje naučni dokazi o seroterapiji ili intravenskom lijeku protiv koronavirusa i ja to potpisujem – rekla je doktorica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,