Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktori iz Srbije počeli pregled Ratka Mladića

Preuzmite sliku

Doktori iz Srbije počeli su danas pregled generala Ratka Mladića u pritvoru u Hagu, gdje im je dozvoljeno da unesu samo olovku i papir, rekao je Srni Darko Mladić, sin generala Mladića koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

“Danas su otišli kardiolog Velibor Ilić iz Instituta `Dedinje` i neuropsihijatar Gorica Đokić, koji obavljaju preglede. Oni će s njim biti danas i sutra, a očekujem da ćemo imati izveštaj do petka”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da su iz ćelije Mladića nestali neki od nalaza, koji sada “ne mogu da se lociraju” i istakao da je to predstavljalo problem za doktore, jer su im bili potrebni da bi se bolje pripremili za pregled.

“Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke. Čak ni stetoskop i aparat za pritisak, koji je kardiolog hteo da unese. Oni će imati ovakve preglede bez aparata. Ne znam šta će im staviti na raspolaganje, ali s obzirom na to da su mesecima vršili opstrukciju njihovog dolaska ne očekujem da će baš mnogo da se potrude”, rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je, ipak, najvažnije da je konačno ostvareno da srpski doktori dođu do Mladića.

“Nažalost, to je trebalo odavno da se desi. Više od godinu dana traje borba u vezi sa dokumentacijom i veštačenjima, a za konkretan dolazak ovih lekara potrošili smo skoro četiri meseca uz velike opstrukcije”, rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, za raniji dolazak ruskih doktora kako bi pregledali Ratka Mladića, odbrani i porodici bilo je potrebno dvije godine borbe.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih deset tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti u 15 bh. opština, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata, ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,