Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodatnih 5 do 10 eura: Restoran u Beču počeo naplaćivati sjedenje na grijanoj terasi

Preuzmite sliku

Mnogi ugostitelji žale se na povećanje troškova struje i plina, a jedna ugostiteljica odlučila je uzeti stvar u svoje ruke da bi djelomično smanjila račune. 

Naime, 30-godišnja šefica restorana Lucullus u Beču, Carmen Pachschwöll odlučila je početi naplaćivati gostima sjedenje na grijanoj terasi i to dodatnih 5 ili 10 eura, ovisno o veličini stola.

Na terasi se može smjestiti do 200 osoba, a vlasnica je prošle godine za nabavku 40 grijalica potrošila 28.000 eura. 

Pokrivaju dodatne troškove

“S ovom naknadom ne ostvarujemo dobit, ona samo pokriva naše dodatne troškove”, izjavila je vlasnica. “Jedna grijalica troši dva kilovata po satu, što košta 80 centi. Iznad velikih stolova pričvršćene su četiri grijalice, što iznosi 3.20 eura. Naši gosti u prosjeku na terasi sjede tri sata, to je 9.60 eura”, dodatno je pojasnila troškove.

Navela je da su reakcije gostiju pretežno pozitivne te da oni koji ne žele dodatno platiti sjedenje na grijanoj terasi mogu ući u restoran, gdje je toplo.

No isto tako je naglasila da su na dodatnu naknadu najviše prigovarali mladi pušači. “Nisam sigurna želim li kao goste one koji nemaju razumijevanja za okoliš i štednju”, zaključila je vlasnica. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje