Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dobra vijest: Njemačka od danas priznaje PCR testove iz BiH

Njemačke nadležne institucije su potvrdile Ambasadi BiH u toj državi da su Bosnu i Hercegovinu stavile na listu zemalja čije PCR tetstove na korona virus priznaju. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba.

Tako će državljani BiH moći biti izuzeti od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uslovom da PCR testom iz ovlaštenih laboratorija u BiH mogu dokazati da nisu zaražene korona virusom.

Kako je rečeno, riječ o diplomatskoj aktivnosti Ambasadi BiH u Njemačkoj koja je u proteklim danima vodila intezivne razgovore sa nadležnima u toj zemlji, a nakon što je Institut Robert Koch ranije objavio instrukciju da Njemačka ne priznaje PCR testove na korona virus iz Bosne i Hercegovine.

Naime, nedavno su u spomenutom institutu objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj ranijoj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obavezu izolacije.

Međutim, BIH je sada i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uslovom da medicinskim certifikatom mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,