Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Do temelja izgorio poznati najviši muzej starih motocikala u Evropi, vatra progutala 230 klasika

Preuzmite sliku

Od izloženih motocikala, muzej je sadržavao desetke historijsko važnih i rijetkih primjeraka te nekolicinu unikatnih automobila

Više od 230 klasičnih motocikala i nekoliko klasičnih automobila uništeno je u požaru u austrijskom muzeju Top Mountain Motorcycle Museum na planinskom prijevoju Hochgurgl u Tirolu, ujutro 18. januara.

Vatrogasci su na lice mjesta stigli u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, a jedina osoba koja se nalazila u zgradi uspjela je pobjeći od vatrene stihije, navodi se u izvještaju televizije Wiener. Muzej je u to vrijeme bio zatvoren zbog pandemije Covida-19.

Smješten u Alpama u Austriji u blizini talijanske granice na gotovo 2200 metara nadmorske visine, muzej slovi kao najviši u Evropi, a otvoren je 2016. godine i u vlasništvu braće blizanaca Albana i Atile Scheibera.

 • Od izloženih motocikala, muzej je sadržavao desetine historijsko važnih i rijetkih  primjeraka, uključujući između ostalih modele Harley-Davidsona, Triumpha, Ducatija i Moto Guzzija.

  Izlošci nisu bili strogo ograničeni na motocikle, jer su bili izloženi i klasični automobili. Uz motore izgorjela je tako i jedna kultna predratna trkaća Alfa Romeo 8C 2300 Monza iz 1932. godine kao i kultni Porsche 959 iz 1988. te Messerschmidt KR175 iz 1954.

  “Moj brat i ja oduvijek smo voljeli stare motore“, rekao je Alban za The Telegraph prilikom otvaranja muzeja prije pet godina. . “Kad je naša kolekcija narasla na oko 20 ili 30 primjeraka, razmišljali smo o otvaranju vlastitog muzeja i ovo je bilo ostvarenje našeg sna”

  Sada od svega nije ostalo gotovo ništa, pa čak i ako su artikli izgubljeni u požaru bili osigurani ipak je bila riječ o starinama koje su imale svoju povijesnu vrijednost što je nažalost nenadoknadiv gubitak… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,