Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Do obale Italije ove godine stiglo 20.000 migranata

Preuzmite sliku

Broj neregularnih migranata koji su stigli u Italiju morskim putem od početka godine premašio je 20.000, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, prenosi Anadolija.

Italijansko ministarstvo navodi da je 20.017 neregularnih migranata došlo u zemlju preko Mediterana u periodu između 1. januara do 13. marta u poređenju, dok je u isto vrijeme prošle godine taj broj iznosio 6.152.

Samo u periodu od 9. do 11. marta 4.566 ljudi neregularno je stiglo mediteranskim migracionim rutama.

Ministar odbrane Guido Crosetto istakao je da je povećanje broja neregularnih migranata koji dolaze iz Afrike dijelom posljedica ruske strategije “hibridnog ratovanja” koja se primjenjuje preko ruske sigurnosne kompanije Wagner u afričkim zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Zbog porasta dolazaka migranata, italijanska premijerka Giorgia Meloni, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i potpredsjednik Vlade i ministar prometa i infrastrukture Matteo Salvini održali su online sjednicu s ministrom unutrašnjih poslova Matteom Piantedosijem i ministrom odbrane Crosettom kako bi procijenili situaciju.

Kako prenosi list “La Repubblica” na sastanku se razgovaralo o korištenju odgovarajućih tehnoloških alata italijanske mornarice za otkrivanje čamaca koji prevoze iregularne migrante u zonama izvan teritorijalnih voda i za poboljšanje koordinacije nadzora na moru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,