Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djeca migranti postavili kamp u Parizu: Zahtijevaju smještaj i prava na socijalnu pomoć i obrazovanje

Preuzmite sliku

Djeca migranti bez pratnje podigli su kamp u Parizu, glavnom gradu Francuske, uz zahtjev da im se omogući stalni smještaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 33 djece mlađe od 18 godina iz zemalja poput Slonovače, Malija, Senegala i Afganistana podigli su kamp na Trgu Bastilje u Parizu, zajedno sa humanitarnom organizacijom “Utopia 56”.

Djeca migranti bez pratnje zahtijevaju od vlasti da se pobrinu da maloljetnici dobiju adekvatan smještaj, a ne da budu na ulici.

Nakon dolaska u Francusku, od maloljetnih migranata bez pratnje uzimaju se izjave kako bi se utvrdilo da li su maloljetni.

Shodno tome, djeca migranti za koje se procijeni da nisu maloljetni ne mogu biti u smještajima predviđenim za djecu, a nemaju ni socijalna i obrazovna prava kao druga djeca u zemlji.

Djeca migranti koji žele dokazati da su maloljetni mogu se obratiti sudu za maloljetnike.

Djecu migrante koje sud proglasi maloljetnima, prati agencija za socijalnu pomoć poznata kao Služba za socijalnu pomoć djeci (ASE) i oni imaju pravo na boravak u smještaju prilagođenom djeci.

S druge strane, dok sud ne donese odluku, djeca migranti bez pratnje ostaju u pravnoj neizvjesnosti i ne mogu koristiti skloništa ni za maloljetne ni za maloljetne migrante, a uglavnom žive na ulici.

Ali Soumaro (16), dijete migrant bez pratnje iz Obale Slonovače, rekao je za AA da je stigao u Mali, Alžir, Maroko, a zatim u Španiju nakon trodnevnog putovanja drvenim čamcem i konačno je došao u Francusku.

Soumaro je rekao da su od njega tražena dokumenta. Kako je kazao, Francuska nije priznala njegove dokumente iako na njima ima datum rođenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,