Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dijeta na Njemački način: Vlada najavila novu strategiju prehrane

Preuzmite sliku

Njemačka vlada odobrila je nacrt prehrambene strategije koja bi trebala pridonijeti poboljšanju prehrane u tvorničkim i školskim kantinama, objavljeno je nakon sastanka vlade u srijedu.

“Želim skrbiti za to da je svakom stanovniku Njemačke dostupna kvalitetna i zdrava prehrana bez obzira na primanje, obrazovanje ili porijeklo”, rekao je njemački ministar poljoprivrede i prehrane Cem Özdemir (Zeleni) u Berlinu.

On je rekao da bi ustanove zajedničke prehrane, poput kantina u poduzećima, školama i fakultetima, trebale odigrati ulogu u ostvarenju tog cilja, piše Fenix magazin

Mjesta zajedničke prehrane bi trebala biti mjesta gdje bi ljudi dolazili u kontakt s kvalitetnim, ukusnim i zdravim obrocima”, rekao je Özdemir.

Nacrt prehrambene strategije, koja bi trebala biti donesena do kraja sljedeće godine, predviđa da se menze ubuduće prilikom pripreme hrane drže preporuka Njemačkog društva za prehranu. U ustanovama zajedničke prehrane bi tako ubuduće trebale pojačano biti ponuđene sezonske živežne namirnice iz lokalnog uzgoja, po mogućnosti od proizvođača koji se drže bio-standarda.

Daljnji cilj je smanjenje mesa u prehrani i smanjenje šećera, masnoće i soli u gotovim prehrambenim proizvodima. Kao jedan od ciljeva je navedeno smanjenje količine prehrambenih proizvoda koji završe u otpadu. Isto tako bi trebalo biti zabranjeno reklamiranje nezdrave hrane u kampanjama koja se obraćaju djeci mlađoj od 14 godina.

U Njemačkoj ima 15 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Kod odraslih je 60,5 posto muškaraca i 46,6 posto žena s prekomjernom tjelesnom težinom. Devetnaest posto odraslih se smatra pretilima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,