Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Devet žena i djevojčica u Buči je zatrudnilo nakon ‘sistematskog silovanja’ od strane ruskih vojnika

Preuzmite sliku

U ukrajinskom gradu Buča otkrivena je masovna grobnica – usred užasnih izvještaja o devet žena i djevojaka koje su zatrudnjele nakon što su ih ruski vojnici silovali.

Poznato je da se radi o ukupno 25 poznatih žena i djevojaka, od kojih su neke od 14 godina starosti, bile “sistematski silovane” od strane ruskih trupa koje su okupirale grad, piše Mirror.

Ujedinjene nacije su upozorile na široko rasprostranjeno seksualno nasilje u vezi s ruskom invazijom, a Ljudmila Denisova, ukrajinska komesarka za ljudska prava, rekla je da žrtve ostaju trudne,  prenosi Tuzlanski.ba.

“Devet od njih je trudno. Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da ne žele seksualni kontakt ni sa jednim muškarcem, kako bi ih sprečili da imaju djecu. Zvala nas je 25-godišnja žena da kaže da je njena 16-godišnja sestra silovana na ulici ispred nje., kazala je Ljudmila.

U drugom zastrašujućem izvještaju o seksualnom nasilju, žena u Kijevu opisala je da je silovana dok je njen muž upucan.

Anna (50), što nije njeno pravo ime, bila je kod kuće 7. marta kada kaže da su vojnici upali u njen dom prije nego što su je odvukli u obližnju kuću. Natjerali su je da skine odjeću, jer joj je ruski vojnik prijetio da će je ubiti ako ne posluša. Zatim je rekla da je “mladi, mršavi” vojnik napao. Rekla je:

“Dok me je silovao, ušla su još četiri vojnika.”

Nakon što se vratila kući nekoliko minuta hoda, otkrila je da joj je muž pogođen u stomak i ostavljen da umire na podu. Anna je rekla za BBC:

“Pokušao je da potrči za mnom da me spasi, ali ga je pogodio rafal metaka.”

Par je potražio sklonište u kući komšije, ali Ana nije mogla da odvede muža u bolnicu zbog borbi. Zatim je preminuo od zadobijenih povreda dva dana kasnije, rekla je ona. Anna je rekla da je od tada u kontaktu sa lokalnom bolnicom i da dobija psihološku podršku.

Njen užasan prikaz dolazi usred drugih sličnih izvještaja o napadima žena, pa čak i djece. Ruske trupe su takođe optužene za silovanje trudne 16-godišnje djevojke i 78-godišnje bake u ukrajinskom selu, rekao je visoki vojni zvaničnik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,